ΣΚΙΑΘΟΣ:Η προέλευση της ζωής στην Σκιάθο χάνεται στο ομιχλώδες βάθος της μυθολογίας

Η προέλευση της ζωής στην Σκιάθο χάνεται στο ομιχλώδες βάθος της μυθολογίας.Σύμφωνα με τα διαθεσιμα ιστορικά στοιχεία,οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Πελασγοί,τους οποίους ακολούθησαν οι Κρήτες,οι Θεσσαλοί και οι Χαλκιδείς.Ο Ηρόδοτος αναφέρει την Σκιάθο ως το μόνο νησί των Βορείων Σποράδων που πήρε μέρος στους Περσικούς πολέμους.
Στον κόλπο που ονομάζεται Μέρμυγκας ή Λευτέρης,στο στενό μεταξύ της δυτικής ακτής της Σκιάθου και της ανατολικής ακτής του Πηλίου,μπορεί κανείς να δει τα απομεινάρια μιας πέτρινης στήλης.Εικάζεται ότι αυτή μπορεί να ανεγέρθει ως μνημείο απο τους Πέρσες για να θυμίζει μια αψιμαχία μεταξύ 3 Ελληνικών και 10 Περσικών πλοίων.Υποστηρίζεται από μερικούς ότι ίσως είναι κάποιου είδους σημάδι,ίσως και ένας φάρος χτισμένος από την εκστρατευτική δύναμη του Ξέρξη.Αν αληθεύει η δεύτερη θεωρία το κάνει το αρχαιότερο ακτοπλοικό σημάδι του κόσμου,αφού προηγείται του Φάρου της Αλεξάνδρειας περίπου δύο αιώνες.Το 476 π.Χ. ο Κίμων προσάρτησε την Σκιάθο στην Ά Αθηναική συμμαχία.Το 403 π.Χ. την κατέλαβαν οι Σπαρτιάτες εώς την ανακατάληψη της από τους Αθηναίους το 394 π.Χ. οπότε και προσαρτήθηκε στην ΄Β Αθηναική συμμαχία.
Στο σύνολο του το νησί φαίνεται πως είχε φιλικές σχέσεις με την Αθήνα,γιατί αργότερα τον 4ο αιώνα το βρίσκουμε να αναφέρεται σαν ενα από τα Αθηναικά ναυτικά φυλάκια ενάντια στην απειλητική παρουσία του Φιλλίπου ΄Β του Μακεδόνα.Τελικά όμως έπεσε στους Μακεδόνες και έπειτα στα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. καταλύφθηκε απο τους Ρωμαίους υπό τον Σέπτιμο Σεβήρο.Υπό την Βυζαντινή Αυτοκρατορία (330μ.Χ-1207μ.Χ) η Σκιάθος αφέθηκε στην φτώχεια,ένα μικρό,θολό και εκτός πορείας νησί.Μπορούμε να πούμε ότι ο Χριστιανισμός ρίζωσε και άνθισε εδώ,αφού ήταν Επισκοπική έδρα από τον 4ο αιώνα.
Το 1207 ακολούθησε τη μοίρα των υπόλοιπων Βορείων Σποράδων και υποτάχθηκε στους Γκίζι,μια οικογένεια Βενετών επιχειρηματιών που κυριάρχησε ως το 1276.Ανακτήθηκε έπειτα από τους Βυζαντινούς και παρέμεινε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453.Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου υπέφερε από πειρατικές επιδρομές οι οποίες τελικά ώθησαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την παλιά πόλη και να χτίσουν μια νέα,γνωστή ως Κάστρο,σε μια απόκρυμνη βραχώδη χερσόνησο στο βοειότερο άκρο του νησιού.Τα ερείπια αυτής της μεσαιωνικής πόλης είναι ορατά μέχρι σήμερα,δρόμοι,σπίτια,εκκλησίες όλα γκρεμισμένα.Η εκκλησία της Γεννήσεως του 17ου αιώνα είναι ακόμα σε καλή κατάσταση και έχει αρκετές αξιόλογες εικόνες.
Μετά την πτώση της Πόλης το νησί κυβερνήθηκε από τους Βενετούς εώς το 1538 οπότε και λεηλατήθηκε από τον Χαυρεντίν Μπαρμπαρόσσα και προσαρτήθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.Μετά από αιώνες υποτέλειας και συγκρούσεων που ακολούθησαν με κορύφωση την επανάσταση του 1821,οι κάτοικοι προσέφεραν άριστη βοήθεια στους αγωνιστές της ελευθερίας.
Εδώ υπήρξε ένα ασφαλές καταφύγιο για Έλληνες οπλαρχηγούς όπως οι Βλαχάβας, Νικοτσάρας,Σταθάς και Τσέλιος που χρησιμοποίησαν το νησί σαν βάση.Με την απελευθέρωση οι Σποράδες ενσωματώθηκαν επίσημα με το ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος το 1830 και έτσι οι κάτοικοι άφησαν το Κάστρο και ξαναέχτισαν την χώρα στο αρχικό της μέρος όπου βρίσκεται και σήμερα.
Στα πρόσφατα χρόνια η Σκιάθος αναπτύχτηκε σε ένα διεθνές τουριστικό θέρετρο χωρίς να χάσει την παλιά γοητεία ή την λάμψη της.Είναι ακόμα αυτό που πάντοτε ήταν,ένα κόσμημα στην πεντακάθαρη γαλάζια θάλασσα με φόντο το γραφικό Πήλιο.Μια μαγευτική γωνιά της Ελλάδας περιβεβλημένη με ελαιόδεντρα,πεύκα,μάραθο και θυμάρι.Ενας μικρόκοσμος του μεγαλείου της φύσης,διάσπαρτος απο μοναστήρια και παρεκκλήσια,εμφανή σύμβολα της νησιωτικής ευλάβειας και πνευματικής αναζήτησης.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
-Ο Ιερός Ναός των Τριών Ιεραρχών,η Μητρόπολη του νησιού,κτίστηκε το 1864 και είναι τρίκλιτη βασιλική.Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εικονίστριας που βρέθηκε το 1650.
-Το μοναστηράκι της Ευαγγελίστριας που ιδρύθηκε το 1704 από μοναχούς του Αγίου Όρους.
-Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιάμαντη,που σήμερα είναι ένα αξιόλογο μουσείο με προσωπικά αντικείμενα και βιβλία του μεγάλου διηγηματογράφου.
-Τη μεσαιωνική πόλη Κάστρο στην βόρεια πλευρά του νησιού,όπου ζούσαν οι Σκιαθίτες μέχρι το 1829.
-Το Μπούρτζι,στην ανηφοριά της πόλης,με θέα κάτω το λιμάνι.Παλιά υπήρχε εδώ Βενετσιάνικο οχυρό.Το 1790 δέχτηκε πρόσφυγες απο την Λίμνη της Εύβοιας.
-Το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους,όπου αποτραβήχτηκε λίγο πριν το θάνατο του ο διηγηματογράφος Αλέξανδρος Μωραιτίδης.
-Ο βράχος Τρύπια Πέτρα,η Γαλάζια σπηλιά στα Λαλάρια και η σπηλιά της φόνισσας κοντα στο ακρωτήριο Κεφάλας.

-ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΙΕΙΑΣ ΣΚΙΑΘΟΥ 2427022222
-ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2427021111
-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 2427021199
-ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 2427023172
-ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΥΠΑ 2427021885
-ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ 2427022017
-ΤΕΛΩΝΟΣΤΑΘΜΑΡΧΕΙΟ 2427022510